Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, gelişmekte olan ülkeler için 2024 yılı toplam büyüme tahminini yüzde 4,2'ye yükseltirken, Türkiye için de yüzde 3'e çıkardı.

S&P Global, ABD ile gelişmekte olan piyasalar için ikinci çeyrek ekonomik görünüm raporlarını yayımladı. ABD ekonomisine dair raporda, iş gücü piyasasının sağlam kalması nedeniyle ABD'de ekonomik büyümenin 2024'te yüzde 2,5 olmasının beklendiği belirtildi.

Raporda, gelecek birkaç yılda ekonominin potansiyelinin biraz altında büyümeye geçmesinin beklendiği kaydedildi. ABD'de enflasyonun yıl boyunca Fed'in yüzde 2'lik hedefine yaklaşmasının ancak hedefin üzerinde kalmasının muhtemel olduğu ifade edilen raporda, bunun hizmet fiyatı enflasyonundaki sürekli yüksek seviyelerden kaynaklandığı belirtildi.

ABD için 2024'te toplam 75 baz puanlık faiz indirimi öngörüldüğü, gelecek yıl ise 125 baz puanlık keskin bir faiz indirimi beklendiği ifade edilen raporda, ancak gevşeme hızının 2024 ve 2025'te daha yavaş olabileceğine dair riskler olduğu vurgulandı.

Gelişmekte olan ülkelerle ilgili raporda, dirençli küresel büyümenin ve gevşeyen finansal koşulların, gelişmekte olan piyasalar için makroekonomik koşulları marjinal olarak iyileştirdiği belirtildi. Ancak yüksek faiz oranlarının gecikmeli etkileri ve ABD'nin trendin altında büyümeye geçmesinin sonuçlarıyla mücadele etmek zorunda kalan gelişmekte olan ülkelerin olduğu ifade edildi.

Gelişmekte olan ülkelerdeki büyümenin 2024'te farklılaşacağına dikkat çekilen raporda, bazı ülkeler için ılımlı, bazıları için ise artan büyüme öngörüldü. Toplam ekonomik büyüme tahminleri 2024 için yüzde 4,2'ye, 2025 için yüzde 4,6'ya yükseltildi.

Türkiye'nin büyüme tahmini 2024 için yüzde 3'e, 2025 için yüzde 3'e çıkarıldı. Ancak 2026 için yüzde 2,8'e düşürüldü. Diğer ülkeler arasında Meksika, Peru ve Hindistan gibi ülkelerde büyüme tahminlerinde artış görülürken, Arjantin, Suudi Arabistan, Macaristan ve Polonya gibi ülkelerde düşüş yaşandı. Çin'in büyüme tahmini sabit kalırken, Hindistan için artış öngörüldü.

Editör: Betül Ateş