Merkez Bankası, kredi kartlarından nakit borçlanmaya yönelik faiz düzenlemesi getirdi. Yapılan karar doğrultusunda nakit avans faiz oranları, ihtiyaç kredisi faiz oranları ile uyumlu hale getirildi. Bu adımın amacı, nakit avansa olan ilginin azaltılması ve özellikle döviz yatırımları yapanları hedef alması olarak belirtiliyor. Ayrıca, bankaların şirketleri dövizden Türk Lirasına geçişe teşvik etmeyi planladığı da ifade ediliyor.

YENİ DÜZENLEMELER GETİRİLDİ

Merkez Bankası, ilave sıkılaştırma adımları kapsamında iki yeni kararını cumartesi günü duyurdu. Kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde uygulanan faiz oranları, ihtiyaç kredisi faiz oranları seviyesine yükseltildi. Böylelikle ihtiyaç kredisi ile nakit avans faiz oranları eşitlendi ve aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkarıldı.

Uzmanlar, bu kararın ihtiyaç kredisi ve kredi kartı alanındaki hızlı büyümeyi kontrol altına almak amacıyla alındığını belirtiyor. Ayrıca, düşük faizli nakit avansa olan ilginin azaltılması hedefleniyor. Seçim öncesinde nakit avans ile döviz yatırımlarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, faizlerin yükseltilmesiyle bu durumun önüne geçilmesinin amaçlandığını vurguluyor.

Kararın, nakit avans ihtiyaçlarını karşılayan vatandaşları hedef almadığı belirtiliyor. Ayrıca, Merkez Bankası'nın gerçek ve tüzel kişiler için uyguladığı TL payı hedeflerini güncellediği ve bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirdiği biliniyor.

Öte yandan geçtiğimiz hafta kredi kartına nakit avansta taksit sınırı 12'den 3'e düşürülmüş, nakit avans limit oranları da azaltılmıştı. İlk müşterilere verilen faizsiz kredilerin vadesi de 6 aydan 3 aya indirilmişti. Bu düzenlemeler için Merkez Bankası'nın bankalara talimat göndermediği, ancak sözlü yönlendirme yaptığı ifade edilmişti.

Editör: Betül Ateş