Gündem

10 Ülkeden 20 farklı paydaş MAKÜ Lavanta Tepesi otelde buluştu

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Avrupa Birliği Horizon (Ufuk) Projesi kapsamında önemli bir başarıya imza attı. "INNOECOFOOD" adıyla bilinen ve “Afrika'da eko-yenilikçi teknolojileri kullanarak agro-ekolojik gıda ürünlerinin geliştirilmesi, bu gıda ürünlerinin sürdürülebilir üretimi ve pazarlanması” konulu proje, toplam 7 milyon Euro bütçeye sahip.

Proje, Avrupa Birliği’nin "Tarladan Sofraya" (Farm2Fork) stratejisi doğrultusunda hazırlandı. Türkiye, Portekiz, Almanya, İngiltere, Mısır, Gana, Kenya, Namibya, Uganda ve Tanzanya dahil olmak üzere 10 ülkeden üniversiteler, enstitüler ve özel şirketlerin bulunduğu 20 farklı uluslararası paydaşı bir araya getirdi. Portekiz genel koordinatörlüğü üstlenirken, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Seyit Yüzüak, üniversitemiz adına yürütücülüğü ve iş paketi liderliğini yaptı.

Bu proje, üniversitenin ilk Avrupa Horizon projesi olup, 250.000 Euro hibe ile üniversitenin uluslararası arenadaki en büyük bütçeli projesi olarak öne çıkıyor. Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Oğuz Gürsoy ve Prof. Dr. Hakan Öner’in desteğiyle, Dr. Öğr. Üyesi Seyit Yüzüak’ın çalışmaları sonucunda üniversitemiz Avrupa Horizon Komisyonu tarafından akredite edildi ve MAKÜ, Avrupa Horizon Komisyonu Proje Programında önemli bir aktör olarak yerini aldı.

Proje, 6-7 Şubat 2024 tarihlerinde Portekiz’de düzenlenen başlangıç toplantısıyla başladı ve ikinci toplantısını 1-4 Temmuz 2024 tarihleri arasında üniversitemiz kampüsünde bulunan Lavanta Tepesi Hotel’de gerçekleştirdi. Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Sevilay Özer'in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, iş paketi liderleri sunumlarını ve raporlarını paylaştı, projenin verileri ve çalışmaları değerlendirdi. Proje ortakları, fakültemizi ziyaret ederek algal biyokütle üretim laboratuvarında, Spirulina üretim iş paketinde araştırmacı olarak yer alan Doç. Dr. Füsun Akgül'den brifing aldı.