Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM'ye sunulan yeni vergi paketini, "Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması" ilkesine dayalı olarak hazırlandığını belirterek, "Dar gelirli vatandaşlara yük getirmeyecek" şekilde tasarlandığını açıkladı. Şimşek, paketi uzun süredir ilgili tarafların görüşleri alınarak hazırladıklarını ve bakanlık bünyesindeki çalışmaları tamamlandığını söyledi. Paket, hükümet ve AK Parti'nin ilgili organlarında da ele alındıktan sonra Meclis'in takdirine sunuldu. Bakan, "Kayıt dışılığı önlemek, vergide etkinlik, adalet ve verimliliği sağlamak için düzenlemeler yaptık. Vergi güvenliğini önceliklendirerek istisnaların kaldırılması yönünde adımlar attık. Taslağımız dar gelirli vatandaşa yönelik hükümler içermemesine karşın, bu şekilde itham edildiğimiz yönlere çekildi" dedi.

Yeni Vergi Paketinde Neler Var?

Yeni Paketin Önemli Maddeleri:

  • Çokuluslu Şirketlere Asgari Kurumlar Vergisi: Yıllık konsolide hasılatı 750 milyon euro'yu aşan çokuluslu şirketler, düşük vergi uygulayan ülkelerdeki şube, iştirak ve iş yerlerinin asgari yüzde 15 kurumlar vergisine tabi tutulacak. Bu uygulama, OECD'nin kurallarına uygun olarak, bu şirketlerin kazançlarının her halükarda en az yüzde 15 vergi yükü taşımasını amaçlıyor.
  • Kurumlar Vergisinde Güvenlik Müessesesi: Kurumlar vergisi mükelleflerinin ödeyecekleri vergi, beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının yüzde 10'undan aşağı olamayacak.
  • Yatırım Teşviklerinde Değişiklikler: Yeni işe başlayanlardan 3 yıl asgari vergi alınmayacak, mevcut yatırım teşvik belgesi olan mükelleflerin hakları korunacak, ancak bazı istisna kazançlar kapsam dışında bırakılacak.
  • Yap-İşlet-Devret Modeline Kurumlar Vergisi: Yap-işlet-devret modeli ile kamu işbirliği projeleri kapsamında faaliyet gösteren kurumların bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına kurumlar vergisi oranı yüzde 25 yerine yüzde 30 olacak.
  • Yatırım Fon ve Ortaklıklarında Değişiklik: Yatırım fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutulması, kar dağıtım şartına bağlanıyor. İstisna kazancın yüzde 50'si ortaklara dağıtıldığında kar paylarını alanlardan gelir ve kurumlar vergisi alınacak.
  • Serbest Bölgelerde Vergi İstisnasına Sınırlama: Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançların tamamı, artık sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak. Yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacak.
  • Gelir ve Kurumlar Vergisi Kesintisi: Ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine yapılan bazı ödemelere gelir ve kurumlar vergisi kesintisi getiriliyor.
  • Hasılat ve Beyan Uyumsuzluğu: Serbest meslek kazancı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında hasılatları tespit edilecek, beyanları ile tespit edilen hasılatları arasında uyumsuzluk olanlar izaha davet edilecek.
  • Cezalarda Etkinlik: Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artırılıyor. Başkasına ait pos cihazı kullananlara, başkasının IBAN'ını kullananlara ağır cezalar geliyor. Kayıt dışı faaliyetlere artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacak.

Şimşek, çalışmalarını Türkiye'de vergilendirilmemiş alan bırakılmaması amacıyla yürütmeye devam edeceklerini ve kayıt dışılıkla kararlı mücadele edeceklerini vurguladı.

Editör: Betül Ateş