Otizm spektrum bozukluğu (OSB) ile ilgili araştırmalarda yeni bir keşif, mozaik mutasyonların bu durumun nedenlerinden biri olabileceğini gösteriyor.  

Mozaik mutasyon bir çocuğun hücrelerinin yalnızca bir kısmını etkileyen mutasyonlardır. Bu durum, hücreler bölünürken kromozomların eşit olarak dağılmaması veya kopyalanmaması sonucu ortaya çıkar. Bu da bireyin vücudunda "farklı genetik bilgiye" sahip bir "hücre karışımına" sahip olmasına neden olur. 

Mozaiklik vücudun herhangi bir bölümündeki hücrelerde, yumurtada veya spermde veya tüm hücrelerde genelleştirilmiş olarak meydana gelebilir. Örneğin, bir kişinin kan hücrelerinde bir gen varyantı olabilirken, beyin hücreleri yalnızca genin çalışan kopyasına sahip olabilir.  

Mozaik mutasyonlar, OSB'nin nedeni için yeni bir açıklama sunuyor. Özellikle OSB'li çocukların çoğunda bilinen bir genetik neden olmaması, mozaik mutasyonların bu duruma olan etkilerini önemli kılıyor.  Bu mutasyonlar, hamilelik sırasında ortaya çıkar ve bir kök hücredeki mutasyon yalnızca ondan gelen hücrelere aktarılır. 
Mozaik mutasyonlar OSB'li çocukların tanı ve tedavisinde devrim yaratabilir: Bu mutasyonlar araştırmacılara OSB'nin nedenlerini daha iyi anlamaları için yeni bir yol açar.  Ayrıca, gelecekte OSB'li çocukların tanısal testlerinin bir parçası haline gelebilirler.   
Mozaiklik hakkında bilinmesi gereken önemli noktalar: 
 
Mozaik mutasyonlar, OSB'nin genetik nedenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. 
 
Bu mutasyonlar, hamilelik sırasında ortaya çıkar ve sadece bir kısmı etkiler. 
 
Araştırmacılar, mozaik mutasyonların OSB'nin nedenlerini daha iyi anlamaları için yeni bir yol açacağını düşünüyor. 
 
Mozaik mutasyonlar, OSB'li çocukların tanısal testlerinin bir parçası haline gelebilir.