Sektörel iş birliğni geliştirmek ve ticari bağlantılar kurmak amacıyla Burdur’a gelen Kosova Tarım, Orman ve Kırsal Kalkınma Bakanı Faton Peci, beraberindeki heyetle birlikte Burdur Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ve BTB üyeleriyle bir araya geldi. Buluşmada Kosova Heyetine sunum yapan BTB Başkanı Gündüzalp, “Burdur tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin önemli üretim şehirlerinden birisidir. Bugün Kosova’da yıllık 300 Bin Ton buğday üretme planı yapılırken, 2023 Yılında sadece Burdur’da 160 Bin Ton buğday üretilmiştir. Süt hayvancılığında da başarımız verilerle ortadadır. Bunlarla birlikte tarım makineleri ve ekipmanları, süt toplama sistemleri konusunda da iyi bir sanayi gücümüz var. Sektörümüz uluslararası iş birliği yapma konusunda gerekli altyapıya sahip ve güçlü bir durumdadır.” dedi.

Burdur’a sektörel bir dizi inceleme, iş birliği ve ülkesi adına ticari bağlantılar kurmak için gelen Kosova Tarım, Orman ve Kırsal Kalkınma Bakanı Faton Peci ve heyeti Burdur Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek, Burdurlu tarım ve hayvancılık yatırımcılarıyla buluştular. Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp’in ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmaya uluslararası ticaret yapan BTB üyeleriyle birlikte, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Tarım ve Orman İl Müdürü Eyup Adıgüzel, DSYB Merkez ve Burdur Birliği Başkanı Kamil Özcan, Köy-Koop Burdur Birliği Başkanı Muzaffer Macit, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay ve Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner’de katıldı. BTB Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Başkan Gündüzalp heyete ve üyelerine sunum yaparak, Ticaret Borsasını tanıtıp, Burdur’un tarım ve hayvancılık sektöründeki bazı verilerini ve güncel bilgilerini paylaştı.

BTB’nin Burdur’un tarım ve hayvancılıkta örnek şehir olmasına katkı sağlayan, ekonomik, ticari ve sosyal gelişimi için çaba sarf eden bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Başkan Gündüzalp, “Hububat, bakliyat, endüstriyel bitkiler, yağlı tohumlar, orman ürünleri, canlı hayvan, et ve et mamulleri başta olmak üzere 198 ürünün tescil işlemleri Borsamız tarafından yapmaktadır. Kayıt dışı ticaretin engellenmesi, fiyat analizlerinin yapılabilmesi ve ticaretin hareketliliğinde önemli rol oynamaktayız. Burdur tüm kalemlerde 49 ülkeye yaptığı ihracattan 2022’de 270 Milyon Dolar, 2023’te 250 Milyon Dolar gelir elde etmiştir. Burdur Ticaret Borsası’nda ise 2022’de 300 Milyon Dolar, 2023’te ise 350 Milyon Dolar tarım ve hayvancılık tescili yapılmıştır. Bu da tarım ve hayvancılık alanında ne kadar güçlü bir şehir olduğumuzun en önemli kanıtıdır. Diğer yandan, bugün konuğumuz olan Avrupa’nın genç ülkesi Kosova, tarım ve hayvancılıkta kendisini geliştirme çabasındadır. Sadece ülkelerimizde değil, dünyada da gıda üretimin geliştirilmesi ve sürdürülebilir olması, gıdaya erişimin kolay ve ucuz olması hepimizin ortak görevidir. Bu konuda da kendilerine elimizden geldiğince destek olmak isteriz. 2023 Yılında sadece şehrimizde 160 Bin Ton buğday üretilirken, genç Kosova’da ülke genelinde 300 Bin Ton buğday üretimi hedeflenmektedir. Bu da ne kadar çeşitli sorunların çözümü için uğraşsakta Burdur’un tarımsal üretimdeki başarısını ayrıca ortaya koymaktadır.” sözleriyle borsanın faaliyetleri ve Burdur’un tarım gelirine dair ayrıntıları paylaştı.

Burdur’un tarımsal yapısı hakkında konuklara bilgi veren Gündüzalp, “Ekonomisinin % 40’ı süt üretimine dayalı hayvancılık faaliyeti ve hayvancılığı destekleyen bitkisel üretimden oluşan Burdur,% 98’i kültür ırkı büyükbaş hayvan varlığı, günlük bin tonun üzerinde çiğ süt üretimi ile Ülkemizin önemli bir tarım ve hayvancılık şehridir. Burdur’da 21 bin kayıtlı çiftçi, 15 bin aktif hayvancılık işletmesi ile, ülke ortalaması 5 büyükbaş hayvan iken, ilimiz 12 büyükbaş hayvan ortalaması ile hayvancılık alanında da farkını ortaya koymaktadır. Bölgeye has Honamlı ırkı ile dünya çapında et ve süt verimi yüksek küçükbaş ırkına sahip olmanın da gururunu yaşamaktadır. İldeki 190 bin koyun ülkemizdeki koyun varlığının % 1’ini, 160 bin keçi de ülkemizdeki keçi varlığının % 2’sini oluşturmaktadır. Burdur hayvancılık konusunda ön planda olmanın yanı sıra tarımının çeşitlendirilmesi noktasında da önemli yol kat etmiştir. Bunun en güzel örnekleri Altınyayla İlçesinde yapılan kültür mantarı üretimi ülke üretiminin % 16’sını, Tefenni ve Karamanlı bölgesinde yapılan rezene üretimi ülke üretiminin % 90’ını, Anason üretimi % 41’ini, Haşhaş üretimi % 11’ini oluşturmaktadır. İnsuyu bölgesinde üretilen taze fasulye yıl itibariyle ülke üretiminin % 4’ünü kapsamakla birlikte, bu bölgede yapılan hasat döneminde pazar payının dörtte bir fasulye ihtiyacı bu bölgeden karşılanmaktadır. Ayrıca son 5 yıldır önemli bir ekonomik kazanç kapısı haline gelen Yayla Seracılığı konusunda Çavdır İlçesi Söğüt Beldesinde başlayan kümelenme, Gölhisar, Tefenni, Karamanlı bölgesine yayılmış, Tarım ve Orman Bakanlığının örtü altı kayıt sistemine kayıtlı 10.000 dekar sera varlığı ile Ülke genelinde 3. sıraya yerleşmiştir.” diyerek, Burdur’un tarım ve hayvancılık alanındaki gücünü anlattı. 

Gündüzalp toplantıda Kosova Tarım Bakanı Faton Peci ve beraberindeki heyete, Burdur’da ihracatı yapılan ve ihracat potansiyeline sahip tarım ürünleri ile ekipmanları hakkında da bilgi verdi. Tarım makineleri ve ekipmanları konusunda Burdurlu sanayicilerin ulusal ve uluslararası ticaretteki gücünün tartışılmayacak noktada olduğunu vurgulayan Gündüzalp, Kosova heyetinin istemesi halinde kendilerine Burdurlu süt tankı imalatçılarıyla birlikte kısa sürede Süt Fabrikası ve Süt Toplama Sistemi kurabilecek alt yapıya sahip olduklarını paylaştı. Burdur’un ürün de ihraç edebilecek güce sahip olduğunu toplantıdaki sunumunda dile getiren Gündüzalp, “Makine ve ekipmanların yanısıra, ürün ihracatı da yapabilecek altyapıya sahibiz. Ağaç ve ağaç mamülleri, orman birkileri, canlı hayvan, hayvansal ürünler, süt ve süt ürünleri, ham deri, şeker ve şekerli ürünler, yağlı tohumlar, bakliyat, hububat, baharat, un ve pastalık ürünler, kuru meyve, dondurulmuş meyve ve sebze, yaş meyve ve sebze, tıbbi aromatik bitkiler gibi kalemlerde ihracat yapabiliriz.” dedi. 

Editör: SELÇUK ÖÇAL