Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle Burdur Basını ile bir araya gelerek hem 2024 yılı değerlendirmesi yaptı hem de 2025 yılı hedefleri hakkında bilgiler verdi.  

Borsa olarak 2024 yılının dolu dolu geçtiğini ifade eden Başkan Gündüzalp, sorunlarda çözüm odaklı, ticarette güç verici yaklaşımlarla üyelerinin yanında olduklarını ifade etti. Başkan Gündüzlap, “Tarım ve hayvancılık sektörümüzün sorunlarını daha çok gündeme getirdik, şehrimizde sektörümüzün güçlenmesi için hem sesimizi hem de desteğimizi yükselttik” dedi.

COĞRAFİ İŞARET

“Şehrimizin eşsiz tatlılarından “Burdur Haşhaş Helvası”nın da Coğrafi Tescil Belgesi’ni almak 2024’e nasip oldu. 14’üncü Tescilli ürünümüz olan Haşhaş Helvası’nın pazarını ve ham madde üretimini artıracak çalışmalara hız kesmeden başladık. Söğüt Domatesi ve Kızılkaya Çörekotu ile ilgili çalışmalarımız da sürüyor”

2024’TE HEM KURAKLIK HEM EKONOMİK ZORLUKLA MÜCADELE YILI OLDU

Dünya meteoroloji örgütü 2023’ü dünyanın en sıcak yılı ilan ettiğini söyleyen BTB Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, 2024’ün daha sıcak geçtiğini ifade ederek, “Bundan nasibimizi biz de aldık ve kuraklığı en çok hissettiğimiz yıllardan birisini hep birlikte yaşadık. Yazın en az 15 köyümüz içme suyuna bile erişimde büyük problemler yaşarken, tarımsal sulama yapamadı.  Bir yandan kuraklığın verdiği rekolte kaybını düşünürken, diğer taraftan da artan tarımsal girdi maliyetlerine karşı ayakta kalma mücadelesi verdiğimiz bir yılı geride bıraktık. 2024’e başlarken bir önceki yıla göre %45 oranında artan tarımsal üretim maliyetleri, 2024’ü %32 artışla tamamladı. 2024’ü bir cümleyle özetleyecek olursak, ‘hem kuraklıkla hem de ekonomik zorluklarla mücadele ettiğimiz bir yıl’ diyebiliriz” dedi.

KURAKLIĞA KARŞI ÇALIŞMALARIMIZDA VİTES YÜKSELTTİK

Yaşanan kuraklığa rağmen umutsuzluğa düşülmediğinin altını çizen Başkan Gündüzalp, üretmeye ve yetiştirmeye gayret eden çiftçinin sesi olmaya devam ettiklerini söyleyerek, “Kuraklığa karşı çalışmalarımızda vites yükselttik; 2024’te pilot olarak Kemer İlçemizde az su isteyen yem bitkilerine yönelimi artırmak için ücretsiz Yem Şalgamı tohumu dağıttık. Yeni yem bitkileri ile ilgili araştırmalarımızı ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde başka ilçelerimizde de benzer çalışmalara imza atarak, Türkiye’ye örnek olmayı hedefliyoruz” dedi.

YAŞAMI SÜRDÜRMEK İÇİN AZ SU İSTEYEN YEM BİTKİLERİ ÜRETMELİYİZ

Yem bitkisi üretim verilerini paylaşan Gündüzalp, 40 yıl içerisinde 54 bin dekardan, arazi kullanımının 400 bin dekara çıktığını ifade ederek, “Yaklaşık %640 artış yaşanmış. Yem bitkisi için kullandığımız tarım arazilerimizin de çok büyük bir kısmında mısır yetiştiriyoruz. Bu da hepimizin bildiği gibi su problemine yol açıyor. Yem bitkilerinde yeni bir üretim kültürü oluşturmak en tarihsel sorumluluklarımız arasındadır. Burdur’da Tarım ve hayvancılıkla birlikte yaşamı sürdürmek istiyorsak, yem bitkilerinde az su isteyen ürünlere yönelmeliyiz. Yoksa bu şehirde, ne üretebilir ne de yaşayabiliriz” dedi.

KEÇİLERİ KAÇIRDIK

Küçükbaş hayvancılık ile ilgili olarak yıl içerisinde yaptığı açıklamaları yineleyen Başkan Gündüazlp, “küçükbaş hayvancılığa yeniden yönelmeyi zorunluluk olarak görüyoruz” dedi. Yıl boyunca kamuoyu ile yaptığı paylaşımlara dikkat çeken Başkan Gündüzalp, “Teke Yöresinin Kültür Başkenti olan şehrimizde keçileri kaçırdık. Küçükbaş hayvan varlığımız 1983’te 626 Bin olarak kayıtlara geçerken 2009’a gelindiğinde 155 Bin’e kadar geriledi. 2017’de 400 Bin’e çıktı fakat 2023’te 355 Bin’e düştü. Büyükbaş havyan varlığımız da 2018’e kadar artış yaşanırken, son 5 yılda ortalama 17 Bin’i sağmal, toplamda 30 Bin azaldı” dedi.

2024’TE SEVİNDİRİCİ BİR HABER ALDIK

2024 yılının zorluklarının yanında alınan bir haberi de paylaşan Başkan Gündüzalp, 2025 yılı itibariyle Tarımsal Üretimde Planlı Dönem ve Yeni Destekleme Modeline geçilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Gündüzalp açıklamasında, “Tarımsal Üretimde Planlı Dönem ve Yeni Destekleme Modeline geçtik. Bu model anlatıldığı gibi başarıyla uygulanırsa, öyle de olacağına inanıyoruz; Üretimdeki önemli sorunlarımız ortadan kalkacak. Biz de yalnızca Çalışma Komitelerinde değil, bu modelin başarıyla sürdürülmesi için sahada da üzerimize düşen sorumluluğu, Kemer ilçemizde başlattığımız tohum dağıtımı gibi başka projelerle de yerine getireceğiz” dedi.