BURDUR HABERLERİ

Burdur İnşaat Mühendisleri odası başkanı Muhammet Murat Özev'den basın açıklaması

Burdur İnşaat Mühendisleri odası 6 Şubat depreminin 2. Yıl dönümünde “depreme duyarlılık sergisi” açarak, basın açıklamasında bulundular.

Burdur İnşaat Mühendisleri odası 6 Şubat depreminin 2. Yıl dönümünde “depreme duyarlılık sergisi” açarak, basın açıklamasında bulundular.  Yaptığı açıklamada Türkiye’nin aktif fay hatları ile örülü bir coğrafyada olduğunu ifade eden Burdur İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Murat Özev bilime ve mühendisliğe kulak tıkandığı sürece yaşanan onca acı tecrübeye rağmen yeni felaketlerin kapıda olduğuna işaret etti. Meslek odalarının bu noktada yok sayıldığının da altını çizen Özev, alınacak önlemlerin önemine değindi.

BÜYÜK FELAKETTE 50 BİN VATANDAŞIMIZI KAYBETTİK

Yaşanan felaketin ülkeyi derinden sarstığını söyleyen Burdur İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Murat Özev “Bugün ülkemizi derinden sarsan ve tüm yurttaşlarımızın hafızalarında unutulmayacak acılar bırakan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ikinci yıl dönümünü geride bırakıyoruz. Aynı gün ardı ardına Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli meydana gelen depremlerde yaklaşık 40bin bina yıkılmış, 200binden fazla konut ağır hasar almış, 11 ilde 14 milyonu doğrudan etkileyen bu yıkımın sonucunda 50bin vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu büyük felakette hayatını kaybeden yurttaşlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine ve yakınlarına bir kez daha baş sağlığı diliyoruz” dedi.

KONYA’DA YAŞANAN YIKIMA İŞARET ETTİ

Başkan Özev yapı stoğundaki belirsizliğe dikkat çekerek Konya’da yaşanan yıkımı örnek gösterdi. Özev, “Ülkemizin depremselliği bilinen bir gerçektir. Bilinmez olansa her an deprem beklenen aktif faylarla örülü ülkenin yapı stoğudur. Öyle ki yapı stoğumuzun belirsizliğini gözler önüne seren acı bir olay yakın zamanda Konya ilimizde meydana gelmiştir. Konya ilimizde 4 katlı bir bina herhangi bir dış etkiye maruz kalmadan kendiliğinden çökmüştür” dedi.

İLİMİZDE AKTİF FAY HATLARI BULUNUYOR

“Burdur ilimizde de aktif fay hatları bulunmaktadır ve bu faylardan dolayı geçmişte ilimizde 1914 ve 1971 yıllarında büyük depremler meydan gelmiştir.  İlimizde bulunan aktif faylar deprem periyotlarını doldurmuştur. Bu kapsamda acilen Burdur ilimizin yapı stoğunu çıkarmalı ve bu yapı stoğuna göre bir kentsel dönüşüm veya mevcut yapıları güçlendirme planları yapmalıyız. Yani kısaca Burdur Deprem Master planını acil olarak tamamlamalıyız”

TARİHTE ÇEVREMİZDE OLAN BÜYÜK DEPREMLER

18 Ekim 1843 Rodos Depremi 9.0 şiddetinde

03 Ekim 1914 Burdur Depremi 7.0 şiddetinde

01 Mart 1926 Antalya Depremi 6.4 şiddetinde

18 Mart 1926 Finike Depremi 6.8 şiddetinde

25 Nisan 1957 Fethiye Depremi 7.0 şiddetinde

14 Ocak 1969 Kalkan Depremi 6.3 şiddetinde

12 Mayıs 1971 Burdur Depremi 6.2 şiddetinde

01 Ekim 1995 Dinar Depremi 6.1 şiddetinde

ÇÖZÜME MESLEK ODALARIMIZ DAHİL EDİLMELİ

Depremlerin etkisini en aza indirilmesi hususunda yapılması gerekenleri sıralayan Başkan Özev, meslek odalarının sürece dahil edilmesinin önemine değindi. Özev açıklamasında, “Sonuç olarak; gelecekte deprem zararlarının etkisini en aza indirmek için daha kapsamlı ve etkin adımlar atılmasının gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. Özellikle mevcut yapılarda periyodik bakımların düzenli aralıklarla yapılması gerekliliğini bildiriyoruz. Riskli yapı stoğumuzun dönüştürülmesinden yapı denetim sisteminin düzenlemesine, yapı üretim sürecini belirleyen mevzuatta ve uygulamalardaki eksiklerin ve hataların düzetilmesinden proje, imalat ve denetim aşamalarında mühendislik hizmetlerinin tam ve etkin olarak verilmesinin sağlanmasına kadar atılması gereken adımlar kamu idarelerine ve kamuoyuna raporlar halinde odamızca defalarca açıklanmıştır.  Bu açıklamalarda ve raporlarda ifade edilen çözüm önerilerinin bir an önce hayata geçirilmesi ve meslek odalarının bu süreçlere dahil edilmesinin altını çiziyoruz.”