Burdur Ticaret Borsası’nın hazırladığı Yerel Tüketici Gıda Fiyat Endeksi verilerine göre, 2025 Şubat ayında gıda fiyatlarında bir önceki aya göre %4,59 oranında artış gerçekleşti.
Burdur Ticaret Borsası’nın Ocak 2025 itibariyle başlattığı Yerel Tüketici Gıda Fiyat Endeksi oranlarının ilk sonuçları açıklandı. 8 başlıkta, 106 farklı gıda kaleminde, yerel ve zincir işletmelerden alınan 422 farklı markalı ürünün fiyat değişimiyle elde edilen ilk sonuçlara göre, 2025 Ocak ayına göre Şubat’ta gıda fiyatları %4,59 oranında arttı. Verilere göre en çok artış %15,68 ile Ambalajlı Gıda ürünlerinde görülürken, meyve ve sebzede %4,08 oranında düşüş kaydedildi.
8 ürün başlığında veriler incelendi
Burdur Ticaret Borsası tarafından Unlu Mamüller, Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Meyve ve Sebze, Su Ürünleri, Bakliyat ve Yağ, Kuruyemiş, Ambalajlı Gıda Ürünleri başlıklarında 106 farklı gıda kaleminde 422 farklı markalı ürünün fiyatları araştırıldı. Araştırmada en çok artış %15,68 oranla Ambalajlı Gıda Ürünlerinde görüldü. Bakliyatta %7,46 artış yaşanırken, unlu mamüllerde %4,53 oranında, et ve et ürünlerinde %4,08 oranında, su ürünlerinde %2,68 oranında, süt ve süt ürünlerinde %1,95 oranında, kuruyemişte ise %0,45 oranında artış yaşandı. Meyve ve sebze fiyatlarında ise %4,08 oranında düşüş kaydedildi.
Meyve ve sebzede düşüş %4,08
Diğer ürün başlığında artış yaşanırken, meyve ve sebze başlığında Ocak ayına göre düşüş gözlendi. Meyve fiyatlarında küçük dalgalanmalar yaşanırken, sebzede düşüş daha belirgin şekilde görüldü. Salatalık, dereotu, maydonoz, taze nane, kıvırcık, roka ve patlıcanda düşüş gözlenirken, portakal, mandalina, muz ve armutta küçük çaplı artışlar kaydedildi.
Başkan Gündüzalp fiyatların nasıl toplandığını anlattı
Burdur Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp ilk kez açıklanan Yerel Tüketici Gıda Fiyat Endeksi’nin nasıl hazırlandığı ile ilgili bilgi verdi. Başkan Gündüzalp, “Burdur Ticaret Borsası’nda kurduğumuz veri ve istatistik ekibimiz gıda ve alkolsüz içeceklerde 8 başlıkta 106 farklı gıda ürünü belirleyerek Ocak ayının başında ilk fiyatları topladı. Unlu Mamüllerde 8 kalem, et ve et ürünlerinde 14 kalem, su ürünlerinde 5 kalem, süt ve süt ürünlerinde 9 kalem, bakliyat ve yağ ürünlerinde 7 kalem, kuruyemişte 11 kalem, meyve ve sebzede 30 kalem, ambalajlı gıda ürünlerinde ise 22 kalem ürün fiyatı alındı. Bu ürün kalemlerinin bazıları 3 farklı markanın, bazıları ise 7 farklı markanın veya iş yerinin fiyatlarıyla karşılaştırılıyor. Aylık değişim ekibimizin veri girişleri ve hesaplamalarıyla tamamlanarak kamuoyuyla paylaşılıyor. ” dedi.
Neden böyle bir çalışma başlattık
Böyle bir çalışmaya neden gerek duyulduğunu da paylaşan BTB Başkanı Gündüzalp, “Yerel gıda fiyat endeksi ile şehrimizdeki gıda fiyatlarının güncel hareketliliğini hep birlikte öğreneceğiz. Bugün ülkemizde farklı kurumlar veya şirketler tarafından açıklanan enflasyon oranları, fiyat endeksleri genel rakamlar üzerinden paylaşılıyor, oysa küçük şehirlerde durum daha farklı seyredebiliyor. Hep birlikte bu farkı göreceğiz. Bizden sonra da başka şehirlerimizde benzer bir çalışma yapılırsa, biz böyle bir çalışmaya öncülük etmenin gururunu yaşarken, üreticimiz de ürünlerinin nerede kaç paraya satıldığını, nasıl artışlarla tüketildiğini, lojistik veya ticari açıdan nasıl bir sonuç oluştuğunu öğrenmiş olacağız.” diyerek, amaçlarını dile getirdi.