BURDUR HABERLERİ

Burdur'un kırsal turizmine de katkı sağlayacak tarihi kervan yollar projesi kabul edildi

Burdur ile birliket Antalya ve Isparta'nın da içerisinde olduğu ve kırsal turizmine de katkı sağlayacak tarihi kervan yollar projesi kabul edildi. Burdur ayağında MAKÜ Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Salih Soslu görev alacak.

Tarihi Kervan yolları bu proje ile gün yüzüne çıkacak. Antalya, Isparta ve Burdur’un yol ağının her yönüyle ortaya çıkarılacağı projenin Burdur ayağı MAKÜ Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Salih Soslu tarafından yürütülecek. Kırsal turizme destek verecek proje ile bilimsel verilere dayalı kültür rotaları oluşturularak, bu yolların turizm potansiyelleri de ortaya çıkarılacak.

TÜBİTAK 3005-Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı’nda kabul edilen “Tarihsel Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Tarihi Kervan Yollarının Yeniden İnşası: Geçmişten Günümüze Antalya, Burdur, Isparta Yol Ağı” başlıklı projenin Burdur ayağındaki Antik Çağ’a ait bilimsel araştırmalar ve çalışmalar, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Salih Soslu tarafından yürütülecektir.

Tübitak Proje:

3005-Sosyal ve Beşerî Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri Destek Programı

Proje adı:

Tarihsel Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Tarihi Kervan Yollarının Yeniden İnşası: Geçmişten Günümüze Antalya, Burdur, Isparta Yol Ağı

Proje Yürütücüsü:

Doç. Dr. İlker YİĞİT (Marmara Üniversitesi)

Proje Ekibi:

Doç. Dr. Fatih ADIGÜZEL (Araştırmacı, Bitlis Eren Üniversitesi)

Doç Dr. Leyla KILIÇ AKSU (Araştırmacı, Uşak Üniversitesi)

Dr. Öğr. Üyesi Salih SOSLU (Araştırmacı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi)

Projenin Amacı:

Projenin amacı, Antik Çağ’dan başlayarak, Roma, Bizans, Selçuklu, Beylikler, Osmanlı dönemine ve oradan da günümüze kadar uzanan süreçte, Antik Çağ’da Pisidia olarak bilinen ve günümüzde Göller Yöresi adıyla anılan Burdur, Isparta ve Antalya’nın kuzeyini kapsayan bölgedeki tarihi yolları belirlemek, kayıt altına almak, haritalandırmak ve çevrimiçi web sayfası aracılığıyla bölgenin zengin tarihi ve kültürel mirasını koruyarak geniş kitlelere sunmaktır. Özellikle şimdiye dek pek ilgi görmemiş tarihi kervan yollarının kültürel ve tarihi miras olarak değerini ortaya koymak, bu alanlarda bilimsel araştırmalar yapmak ve politika geliştirme süreçlerine katkı sağlamak, aynı zamanda bölgesel turizm ve bölgesel kalkınmayı desteklemek gibi çok yönlü hedefler taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda arkeolojik ve yerinde saha çalışmaları, tarihi arşiv kaynakları veri tabanını oluşturulmasında izlenilecek yöntem olup bu verilerin işlenmesi ve sunumu için coğrafi bilgi sistemleri (ArcGIS, ArcMap) ile gelişmiş bir konum verisi platformu Mapbox kullanılacaktır. Araştırmamızın özgünlüğü, belirli bir vakayı incelemenin ötesine geçerek tarihi yolların bütünsel bir analizini yapmak ve bu yolların zamana göre nasıl değiştiğini boylamsal bir perspektifle ele almaktır. Projenin temel hedefi, bu tarihi yolların kültürel mirasımızdaki yerini anlamak ve gelecekteki koruma ile sürdürülebilirlik çalışmalarına katkıda bulunmaktır. Elde edilen bilgi ve bulgular, kırsal turizmi teşvik edecek kültür rotaları oluşturma konusunda bilimsel bir temel sağlayacak ve bu yolların turizm potansiyelini ortaya koyacaktır.

Projenin Süresi:

24 ay (2025-2026 yılları)