Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK: “Şubat ayında ilimizin ihracat hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %41’3’lük artış ile 17 milyon 834 bin 220 dolar” dedi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf KEYİK, aylık olarak Türkiye’nin ve Burdur’un ihracat performansı hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor. Başkan KEYİK, Burdur ve Türkiye’nin 2024 yılı şubat ayı ihracat hacmi hakkında değerlendirmede bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) aylık olarak güncellediği veriler hakkında açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK: “İlimizin 2023 yılı şubat ayı ihracatı 12 milyon 618 bin 270 dolar, bu yılın şubat ayı ihracatı ise %41’3’lük artışla 17 milyon 834 bin 220 dolar oldu. Geçen yılın aynı ayına göre 5 milyon 215 bin 950 dolarlık daha fazla ihracat gerçekleştirdik.  

İlimizden 2024 yılı şubat ayında Serbest Ticaret Bölgeleri hariç 50 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir.

Tabi geride bıraktığımız şubat ayı da dahil olmak üzere değerlendirdiğim bu rakamlar ihracatımızın asgari rakamlarıdır. Çünkü şubesi ilimizde olduğu halde başka illere kayıtlı firmalar bulunmaktadır. Dolayısıyla ilimizden yapılan gerçek ihracat tutarı TİM tarafından açıklanan rakamlardan daha fazladır” diye konuştu.

En büyük pazarlarımızda ithalat performansı düşüşleri

Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf KEYİK, Çin Halk Cumhuriyeti ve İsrail gibi Burdur’un en büyük pazarlarının ithalat performanslarındaki küçülmelere dikkat çekerek; “Öncelikle 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemiz ekonomisini çok derinden etkileyen deprem ve doğal afetler yaşadığımızı unutmayalım. Şubat ayında bu büyük depremin üzerinden bir yıl geçti ve negatif izleri ihracat hacmimizin stabil bir seyirde gitmesine neden oldu. Yakından takip ettiğimiz küresel ekonomide Çin Halk Cumhuriyeti inşaat sektöründe büyük krizler yaşıyor. İsrail de ithalat bütçesini Filistin ile yaptığı savaş giderlerine göre revize etti. Rusya’nın Ukrayna savaşı nedeniyle maruz kaldığı ambargolar dolaylı olarak ilimizin dış ticaret hacmine negatif etki yaptı. Avrupa’daki pazarlarımız olan diğer ülkeler ise barındırdıkları mültecilerden ve insan göçlerinden dolayı finansal kırılmalar yaşadı. Fransa ve diğer bazı ülkelerin üreticileri ciddi boyutlarda eylem düzenledi. Et ve süt fiyatlarındaki seyrinde gitmeyen değişimler köylüleri isyan noktasına taşıdı. Amerika’da seçimlerden kaynaklanan ekonomik dalgalanmalar, Uzak Doğu Asya’da girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle ekonomik bunalımlar yaşandı. Sonuç itibarıyla bunları tek paydada toplarsak global ticarette türbülansa girdik. Bunun etkilerini de dış ticaret hacmimizin öngördüğümüz seviyelerde artmaması olarak yaşamaktayız.

Çözüm ürün çeşitliliği ve mamul ihracatındadır. Hammadde olarak dış ticaret yaptığımız fasıllarda Çin başta olmak üzere alıcı tüm ülkeler girdi fiyatlarının neredeyse iki katı kazanmaktadır. Döviz kurlarının etkisi de cabasıdır. Dolayısıyla kaba tabirle: eskiden doğaltaş işletmelerimiz satış yapacağı firmaları seçiyordu, günümüzde ise diğer ülkelerdeki firmalar doğaltaş firmalarımızı seçiyor. Bunun nedeni farklı ocaklardan çıkan aynı hammaddenin ton başına birkaç dolar daha ucuza satılıyor olmasındandır. Aynı Burdur Beji mermeri 20 dolardan da 19 dolardan da ve hatta 18 dolardan da satılıyor. Kendi içimizdeki bu rekabet de maalesef bazı mermer ocaklarımızın kapanmasına, faaliyet düşürmelerine, işçi çıkarmalarına neden oldu. İlimize giren döviz miktarı beklentilerimizin altında kaldı. Bunların çözüm yolu mamul ihraç etmek veya sattığımız ürünlerin çeşidini artırmaktır. Diğer bir metot ise şirket evlilikleri olabilir. Yapı özelliği olarak aynı hammaddeyi ayrı işletmeler ayrı fiyatlardan ihraç edeceğine hammaddeler toplanıp tek elden ve tek fiyatta satılabilir, elde edilen kâr da anlaşma şartlarına göre paylaşılabilir” şeklinde konuştu.

İhracat Performansı Değişimleri

BUTSO Başkanı Yusuf KEYİK, 2024 yılı şubat ayı için ihracat performansı değişimlerini- en hareketli sektörleri içeren tabloyu paylaştı:

Burdur’un İhracat Yaptığı Ülkeler

Şubat ayı itibarıyla Burdur’un dış ticaret yaptığı bazı ülkeler hakkında detaylar veren Başkan KEYİK: “Serbest İhracat Bölgelerinden yapılan ihracatlar ve işletmesi ilimizde olduğu halde başka illerin vergi dairelerine kayıtlı firmaların yaptığı ihracat tutarları hariç bu yılın şubat ayında en çok dış ticaret yaptığımız ülkelerden bazıları:

1-      Çin Halk Cumhuriyeti: 5.463.370,00 USD

2-      Amerika Birleşik Devletleri: 2.003.220,00 USD

3-      Suudi Arabistan: 726.420,00 USD

Birleşik Arap Emirlikleri: 675.310,00 USD, Fas: 408.610,00 USD, Irak: 437.450,00 USD, İsrail: 265.070,00 USD, Türkmenistan: 352.750,00 USD, KKTC: 330.930,00 USD” dedi.

Ülkelere Göre İhracat Performansı

Başkan Yusuf KEYİK şubat ayında; bazı ülkelerle ihracat hacmini ve Burdur’un 2024 yılı için ihracat fasıllarındaki değişimleri gösteren tabloları da açıkladı.

Türkiye’nin Dış Ticaret Hacmi

Başkan KEYİK, Türkiye’nin ihracat hacmi hakkında; “TİM verilerine göre ülkemizin 2023 yılı şubat ayı dış ticaret hacmi 18 milyar 559 milyon 237 bin dolardı. Bu yılki şubat ayı dış ticaret hacmi ise %13,6’lık artışla 21 milyar 85 milyon 576 bin dolara çıktı” ifadelerini kullandı.

BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE DEĞİŞİM ORANI TABLOSU

Başkan Yusuf KEYİK, yaptığı değerlendirmenin son bölümünde şubat ayı ihracatında emeği geçenlere teşekkür ederek; “İhracatımızın sürekliliği ilimiz ekonomisi adına sevindirici gelişmeler arasındadır. Üreten ve dış ticaret yapan tüm işletme sahiplerine teşekkür ediyorum. Küresel ekonomideki rekabet koşullarına, döviz kuru ve borsalardaki anlık değişimlere, girdi maliyetlerinin yükselmesine, ülkemizin yaşadığı büyük afetlerden sonraki toparlanma sürecine ve dünyada devam eden savaşlara rağmen ilimizin ihracatını sürdürülebilir kılan tüm üyelerimiz, sanayicilerimiz, tüccarlarımız ve işletme sahiplerimiz başta olmak üzere emeği geçen herkese ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Şehrimizin ihracat başarısında emeği olan, alın terini döken tüm tüccar, sanayici, ihracatçı ve çalışanlarımızı kutluyorum” diye konuştu.