Bölge

EYT'yi Kaçıranlar Dikkat! Yeni Erken Emeklilik Fırsatları

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren önemli bir gelişme! EYT'yi kaçıranlar için de umut var.

EYT yasası ile 2 milyondan fazla kişi yaş şartı olmadan emekli olma imkanı yakaladı. Peki ya EYT'yi kaçıranlar? Onlar için de erken emeklilik fırsatları mevcut mu?

Son EYT yasası sonrası emekli sayısı 16 milyona ulaşırken, çalışan sayısı 32 milyona yaklaştı. Bu durum, 4 çalışana 1 emekli düştüğü anlamına geliyor. EYT yasasıyla birlikte 2 milyondan fazla kişi yaş şartı olmadan emekli olabildi. Önümüzdeki yıllarda ise bu sayının daha da artması bekleniyor.

Ancak EYT yasasından yararlanmak için 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olmak gerekiyor. Bu tarihten sonra sigortalı olanlar için ise 58 yaş, 60 yaş ve 7 bin gün prim şartı geçerli.

Peki EYT'yi kaçıranlar ne yapacak?

Yasalarımız, emekliliği öne çekmek için bazı imkanlar sunuyor. Şartları sağlayanlar, daha düşük primle veya daha erken yaşta emekli olabilecekleri bir duruma gelebilir.

Emekliliği etkileyen en önemli faktörlerden biri ilk sigortalı olunan tarihtir. Bu tarih, yaş şartınızı ve prim ödeme tarihinizi belirler.

Hangi kuruma daha fazla prim ödediğiniz de önemlidir. SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı üyeliğiniz emeklilik tarihinizi etkileyecektir. Birden fazla kuruma üyeyseniz hesaplama da buna göre değişecektir.

Emekliliği öne çekmek için bazı avantajlar şunlardır:

  • Fazla çalışma tazminatı: Fazla mesai yaparak prim gün sayınızı ve kazancınızı artırabilirsiniz.
  • Borçlanma: Askerlik, doğum gibi durumlarda oluşan sigortalılık eksiklerini borçlanarak tamamlayabilirsiniz.
  • Özel sektörden kamuya geçiş: Kamuya geçerek daha erken emeklilik imkanı elde edebilirsiniz.
  • Geleneksel emeklilik: 60 yaş ve 3600 gün prim ile erkekler, 55 yaş ve 3600 gün prim ile kadınlar geleneksel yöntemle emekli olabilirler.

Emeklilik şartları karmaşık olabilmektedir. Hangi şartları sağladığınızı öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurabilir veya bir uzmandan danışmanlık alabilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki: Emeklilik planlaması yapmak önemlidir. Erken yaşta emeklilik hayallerinizi gerçekleştirmek için şimdiden gerekli adımları atmaya başlayın.

Makalede yer alan bilgiler güncel yasal düzenlemelere göre hazırlanmıştır. Yasalarda değişiklik olabileceğinden, güncel bilgiler için SGK'ya başvurmanız önerilir.