BURDUR HABERLERİ

MAKÜ’den Selçuk Bayraktar’a Fahri Doktora Payesi

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar: “Selçuk Bayraktar, El-Harezmi’den Cezeri’ye, Nuri Demirağ’dan Vecihi Hürkuş’a, Nuri Killigil’den Şakir Zümre’ye, Necmettin Erbakan’dan Özdemir Bayraktar’a uzanan büyük bir geleneğin devamıdır.”

BAYKAR Teknoloji Lideri ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Üniversitemiz senatosunca kendisine tevcih edilen Fahri Doktora Payesi Beratını almak ve Milli Teknoloji Hamlesi konulu söyleşişini yapmak ve gençlerle buluşmak üzere üniversitemize konuk oldu. 

Selçuk Bayraktar'ı MAKÜ Konferans Salonu'nda Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, üniversite yönetimi, senato üyeleri, akademik-idari çalışanlar ile öğrenciler karşıladı.

Rektör Dalgar: “Millî Teknoloji Hamlemizin önündeki büyük takozları ortadan kaldıran güçlü liderliğin önemini de vurgulamak gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyoner desteği ve kararlı duruşu, Millî Teknoloji Hamlemizin akamete uğramış hikayesini yeniden başlatmış; bürokratik engelleri ve yıldırma politikalarını bertaraf etmiştir.”

Programda Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar tarafından bir açılış konuşması gerçekleştirildi. Rektör Dalgar konuşmasında; “İnsanlık tarihine yön veren medeniyetler, bilimi nesilden nesile aktaran öncüler sayesinde yükselmiştir. İslam dünyasında İbn-i Sina, El-Harezmi, El-Cezeri ve Uluğ Bey gibi isimler bilimsel birikimin temellerini atmış, modern bilim ve teknolojiye ilham vermiştir.

Selçuk Bayraktar, bu köklü bilim ve teknoloji mirasını günümüzün en ileri teknolojileriyle birleştirerek millî İHA ve SİHA’larla Türkiye’yi dünyada öncü bir konuma taşımış ve gençlere ilham kaynağı olmuştur. TEKNOFEST gibi organizasyonlarla gençler, bağımsızlık ve üretkenlik şiarıyla geleceğin bilim insanları ve mühendisleri olma yolunda ilerlemektedir.

Selçuk Bayraktar, El-Harezmi’den Cezeri’ye, Nuri Demirağ’dan Vecihi Hürkuş’a, Nuri Killigil’den Şakir Zümre’ye, Necmettin Erbakan’dan Özdemir Bayraktar’a uzanan büyük bir geleneğin devamıdır.

Bu noktada, Millî Teknoloji Hamlemizin önündeki büyük takozları ortadan kaldıran güçlü liderliğin önemini de vurgulamak gerekir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın vizyoner desteği ve kararlı duruşu, Millî Teknoloji Hamlemizin akamete uğramış hikayesini yeniden başlatmış; bürokratik engelleri ve yıldırma politikalarını bertaraf etmiştir. Böylece genç nesillerin, “biz de yapabiliriz” diyebileceği bir iklim oluşmuştur. Bugün Selçuk Bayraktar’a vereceğimiz fahri doktora payesi, geçmişin büyük bilim mirasını sahiplenip geleceğe taşıyan bir mühendise, bir yol göstericiye duyulan saygının nişanesidir. 

Bu paye, aynı zamanda gençlerimize bir çağrıdır: Korkma! diyen Mehmet Akif Ersoy’un mısralarındaki cesareti, bugün bilim, teknoloji ve üretim alanında yeniden kuşanıyoruz. Akif’in güzel ifadesiyle parolamız bellidir: Allah’a dayan, Sa’ye sarıl, Hikmete Râm olYol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol!” dedi.

Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan da bir konuşma yaparak; “Zorluklara rağmen inanan, kararlılıkla devam eden ve mücadele eden herkesin başarıya ulaşacağına şahit oluyoruz. Bugün, bir yaşam hikayesi dinlerken, arkasındaki güçlü koordinasyon ve büyük birikimi de görüyoruz.

Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde başlatılan yerli ve milli teknoloji hamlesinin somut başarılarıyla gurur duyuyoruz. Savunma sanayimizdeki önemli kurumların ve her geçen gün envantere eklenen yeni ürünlerin varlığı, ülkemizin gücünü ve geleceğini sağlamlaştırıyor. Gençlerimize olan güvenimiz tam; Türkiye, Türkiye Yüzyılına bilim, teknoloji, sanat ve sanayi alanındaki ilerlemelerle güçlü bir şekilde giriyor. Hepinize bu kutlu yolculukta başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

BAYKAR ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Fahri Doktora Töreni öncesinde çalışmalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Bayraktar; “Sizlere bugün hem Baykar’da yürüttüğümüz Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürüttüğümüz faaliyetlerden hem de Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı kapsamında yürüttüğümüz faaliyetlerden, bunun yanında da Kültür ve Medeniyet Vakfı’mızda yürüttüğümüz faaliyetlerden bahsedeceğim.” sözlerine yer vererek sunumlarına geçti.

Millî Teknoloji Hamlesi ve Baykar’ın yolculuğu

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Milli Teknoloji Hamlesi konulu söyleşisinde, Baykar Teknoloji’nin kuruluş hikâyesini ve insansız hava araçlarının (İHA) gelişim sürecini anlattı. Bayraktar, 2000’li yılların başında Türk Silahlı Kuvvetleri için üretilen ilk minyatür İHA ile başlayan serüvenin, bugün Bayraktar TB2'nin dünyanın en çok ihraç edilen İHA’sı olmasıyla yoluna devam ettiğini ifade etti.

KIZILELMA İHA'sının, 2023 yılına sadece bir ay kala uçuş gerçekleştirdiğini belirten Bayraktar, bu önemli gelişmenin Cumhuriyet’in 100. yılına armağan niteliği taşıdığını söyledi. Türkiye’nin uzay hedeflerine de değinen Bayraktar, kısa pistli gemilerden gerçekleştirilen ilk SİHA uçuşunun dünya tarihinde bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

Baykar’ın 20 yıl önce mütevazı bir mühendislik girişimi olarak başladığını hatırlatan Bayraktar, bugün global ölçekte önemli bir İHA üreticisi konumuna geldiklerini belirtti. Baykar’ın dünya İHA pazarının %60’ına hâkim olduğunu dile getiren Bayraktar, Türkiye’nin savunma sanayisinde yerlilik oranını %80’in üzerine çıkarmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, Baykar’ın gelirlerinin %90’dan fazlasını ihracattan sağladığını ifade etti.

Konuşmasıyla gençlere ilham veren Bayraktar, “Türkiye’nin savunma sanayisindeki bu başarıları, gençlerimiz için eşsiz bir motivasyon kaynağı. Sizler, dünyada iz bırakacak teknolojiler geliştirerek hem ülkemize hem de insanlığa katkı sağlayabilirsiniz. Bu hedeflere ulaşmak için kuracağınız takımlarla hayallerinizi gerçeğe dönüştürebilirsiniz,” diye konuştu.

Soru-cevap kısmının ardından söyleşinin sonunda Selçuk Bayraktar’a, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar tarafından Fahri Doktora gerekçesi okunarak Elektrik-Elektronik Mühendisliği alanında Fahri Doktor unvanı verildi ve devamında Felâk-Nas surelerinin yazılı olduğu hat sanatı tablosu hediye edildi. 

Ayrıca, üniversitemiz tarafından 12 Kasım 2024 tarihinde düzenlenen 5. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri töreninde Bayraktar’a verilen ve mazereti nedeniyle alamadığı ‘Meslekte Başarı Ödül Beratı’ ödülünü Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan takdim ettiler. 

Selçuk Bayraktar tarafından da , Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar’a ve Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan’a AKINCI’nın maketi takdim edildi.