İnşaat Sektöründeki Devrim : E-Ruhsat ve E-Arşivle Büyülü Dönüşüm !
Dijitalleşme ve günümüz teknolojisinin nimetlerinden biri olan " E-Ruhsat " ve " E-Arşiv " sistemleri, belediyelerin ruhsat süreçlerini modernleştirmesi için büyük bir fırsattır. Bu sistemler, "Yeni Yapı Ruhsatı" ve "Tadilat Ruhsatı" gibi yerel yönetim hizmetlerini dijital platformlara taşıyarak, e-imza uygulamalarıyla projelerin dijital ortamda denetlenmesini sağlamaktadır. Bu durum, günümüz koşullarında bir gereklilik haline gelmiştir.
Yapı Denetim firmaları, proje müellifleri ve idare bünyesindeki ruhsat ekibini bir araya getiren bu dijital sistemler, "Yapı Ruhsatı" onay sürecini hızlandırarak daha kontrollü bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. Bu sayede şu avantajlar elde edilmektedir:
Şeffaflık ve Takip : Bu uygulama, ruhsat süreçlerini şeffaflaştırır. Aynı zamanda vatandaşlar ruhsat sırasını takip edebilir ve başkasının önüne geçip geçmediğini görebilir. Bu sayede itirazların önüne geçilmiş olur.
İsrafın Önlenmesi : Yapı Ruhsatı sürecinde karşılaşılan proje eksiklikleri nedeniyle defalarca ozalit çektirilmesine gerek kalmaz. Bu da zaman ve kağıt israfının önüne geçer.
Zaman Tasarrufu : Proje kontrolleri dijital ortamda incelenir ve eksiklikler varsa bu platform aracılığıyla proje müelliflerine bildirilir. Bu, zamandan tasarruf sağlar.
Etkin Arşivleme : Elektronik ortamda imzalanan projeler yine elektronik ortamda arşivlenir. Bu, hem yerden tasarruf edilmesini sağlar hem de projelerin daha sağlıklı saklanmasını mümkün kılar. Mevcut arşivler ise elektronik ortama aktarılır ve 40 yıl öncesine ait belgelere saniyeler içinde erişim sağlanabilir.
Güvenli İşlemler : Her denetim elemanı, kendi yetki alanında işlemleri gerçekleştirir ve diğer alanlara müdahale edemez. Bu, güvenli bir işlem ortamı oluşturur.
Tüm Tarafların Etkin Takibi: İşlemler başvuru sahibi, idare yetkilileri, proje müellifleri ve yapı denetim sorumluları tarafından aktif bir şekilde takip edilir. Bütün kayıtlar şeffaf bir ortamda tutulur ve bu şekilde işini doğru yapanlar zan altında kalmaz.
Bu yeni sistem, Yapı Denetim Firmaları ve proje müelliflerinin katkı ve desteğiyle daha sağlıklı bir Yapı Ruhsat Onay sürecini mümkün kılacaktır.
Isparta, Burdur-Bucak, Sakarya-Gevye, Sakarya-Serdivan, İskenderun, Manisa-Akhisar, Sancaktepe, Mersin-Trosolar, Denizli-Merkezefendi, Trabzon-Akçaabat, Malatya-Yeşilyurt, Ankara-Keçiören, Ankara-Altındağ, İstanbul-Gaziosmanpaşa, İstanbul-Sancaktepe, İstanbul-Beykoz, İstanbul-Pendik, İstanbul-Ümraniye, İstanbul-Beşiktaş, Bursa-Nilüfer, Kocaeli-Darıca, Kocaeli-Gebze, Muğla-Marmaris, Samsun-Atakum, Kayseri-Melikgazi, Konya-Karatay gibi birçok belediye, e-imar, e-ruhsat ve e-imza sistemlerine geçmiştir.
Günümüz teknolojisinin nimetlerinden faydalanmak, tüm Burdur halkının yararına olacaktır. Mimarlar odasının 2022 yılında ilimizdeki bütün belediyelere talepte bulunduğunu, Bucak ve Burdur Belediyesi ile yüzyüze görüşmeler yaptığının bilgisini vereyim. Bucak Belediyesi imar müdürü meslektaşım Ali Serhat Can konuyu sıcak karşılamıştı. Sonrasında e-ruhsat sistemine de geçtiler. Vizyoner duruşlarından ötürü kendilerini buradan bir daha tebrik etmek istiyorum. Yıllardır talep ettiğimiz bu önemli konuyla ilgili gerekli çalışmaların bütün ruhsat kesmeye yetkili idarelerimizde başlamasını diliyorum.
Teknoloji ile kalın..
Mail: [email protected]