Gündem

Selim Kutlu yazdı, Deprem Felaketi Gelmeden Önce: Hayat Kurtaran 7 Öneri!

Selim Kutlu yazdı, Deprem Felaketi Gelmeden Önce: Hayat Kurtaran 7 Öneri!

                Merhaba sevgili okur. Ülkemizde yaşanan büyük depremlerin arefelerinde, deprem konusunu anmak adet oldu. Başkaca zamanlarda akıllara gelmiyor zaten.

                 Daha önceki yazılarımda bahsettiklerimi tekrarlamayacağım. Artık işin ciddiyetinin hepimiz farkındayızdır umarım. Bu yazımda çözüm önerilerimin bir kısmını sıralayacağım.

                Ne yapmalıyız konusunda kafa yormalıyız. Yetkililer alıştığımız üzere harekete geçmiyor. Tabi bizimki gibi şehrlere özel bir durum bu, başkaca illerde güzel örnekler var. Havasından mı, suyundan mı bilmem ama eyleme geçme konusunda pek bir beceriksiziz. Depreme hazırlık ile ilgili konteyner üretiminden başka hazırlığımız olmadığını düşünürsek (ki konteyner imalatı deprem anına hazırlık değildir, can kurtarmaz.) en azından elimden geleni yapayım, birkaç fikir atayım da içim rahat etsin.

            Depreme hazırlık eylem planı öneri maddeleri…

Mevcut Yapıların Dönüştürülmesi

1-      Özellikle 2000 öncesi ruhsatlı, kuvvetle muhtemel depreme dayanıksız yapı stoğu çıkarılmalıdır.

2-      Sonrasında ön keşif ekiplerinin eğitimi sağlanmalıdır.

3-      Mevcut binalar ön kontrolden geçirilmelidir. Projesine uygun olmayan, kolon veya kirişleri kesilmiş yapılar acilen tespit edilmelidir. Riskli görülen binalar lisanslı risk analiz firmalarına yönlendirilmelidir.

4-      Halk yaşadığı binaların durumunu ve içinde bulunduğu olası riskler ile ilgili bilgilendirilmelidir.

5-      Kentsel dönüşüm teşvik edilmelidir. Bu teşvik çeşitli harç muafiyetleri ve kredi imkanları gibi uygulamalar ile sağlanabilir.

6-      Eski yapıların dönüştürülmesinde engellerden biri de inşaat maliyetlerinin yüksekliğidir. Maliyet hesabında ise en büyük kalem arsa maliyetidir. Dolayısı ile arsa maliyetlerini düşürmek adına, 18 uygulamaları tamamlanarak inşaata hazır parseller üretilmeli, arsa arzı arttırılmalıdır.

7-      Dünyada örnekleri görünen ulusal konut projeleri üretilmeli, bunlara uygun kredi imkanları sağlanarak riskli binalarda yaşayan insanlar öncelikli olmak üzere eyleme geçilmelidir.

Yeni Yapılacak Yapılarda Alınacak Önlemler

1-      Kağıt üzerinde usulsüzce uygulanan şantiye şefliği sistemi acilen mevzuata uygun şekilde çalıştırılmalıdır.

2-      Yapı denetim ücretleri arttırılmalı, kaliteli kontrol hizmeti verebilecekleri gelir düzeyine kavuşturulmalıdır.

3-      Proje denetimlerinde yurt genelinde görülen belediye – TMMOB işbirliği sağlanmalı, kontrol mekanizmasındaki açıklar kapatılmalıdır.

4-      Deprem master planı hazırlanmalıdır. Bunun için ise mikrobölgeleme haritaları hazırlanmalı, aktif fay hatları imar planlarına işlenmelidir.

Eğitim

1-      Halka deprem anında yapılacaklar eğitimi verilmelidir.

2-      Halka arama kurtarma eğitimi verilmelidir. Depremin ilk iki günü çok önemli olmakla birlikte kendi göbeğimizi kendimiz kesebilmeliyiz. Mikro ekipler oluşturulmalı ve kurtarma işlemlerine depremden sonra hemen başlanmalıdır.

3-      Halka ilkyardım eğitimi verilmelidir.

4-      Eşyaların sabitlenmesi eğitimi ve hizmeti verilmelidir.

               Yazdığım maddelere ilave edecek çok şey var aklımda. Ayrıca her maddenin altı da doludur bilesiniz. Yazıyı uzatmamak adına detaya girmedim. Bununla beraber depreme hazırlık eylem planı hazırlayan birçok belediyenin raporları incelenmelidir. En yakınımızda Isparta ilinin önderleri böyle bir çalışmayı tamamladılar. Şehirlerini depreme hazırlıyorlar. Biz ne mi yapıyoruz? Ne diyeyim, anladınız siz onu.

               Hayatla kalın…

mail: selim_kutlu@windowslive.com

Dipnot: Basın yolu ile yaptığım duyuru ve uyarılara birkaç eleştiri geldi. Bildirimlerimi kurumlara yapmalıymışım. Böyle düşünen iyi yürekli, güzel insanlar; haklısınız ama o ihtimali çok denedik, çok yenildik, hep daha iyi yenildik. Son kale sizlersiniz. Halk istemedikçe, talep etmedikçe kurumların kapısında yatsan da bir şey ifade etmiyor…