Burdur Mimarlar Odası seçimleri geçtiğimiz pazar tamamlandı. İlk defa yönetime aday 2 liste çıkardı şehrim. Daha öncesinde kimse göreve talip olmazdı. Buna sebep keşke odacılık ruhunun, meslek örgütü bilincinin uyanması olsaydı. Mimarlar odası seçimlerine meslek dışından birçok kişi dahil oldu. İlk defa bir seçimde yarıştığım için yadırgadığım, içime sinmeyen olaylar yaşandı. Machiavelli’nin adının verildiği, günümüzdeki siyasetçi ve politikacıların başvurduğu bir fikir akımı geldi aklıma. Bu akımın adı makyavelizm. Özetle başarıya ulaşmak için her yol mübah der. Burada başarının tanımını yapmak gerekiyor. Bence başarı onurlu ve dürüst bir şekilde çalışarak kazanılan şeydir. Diğer türlüsü bir yığın mide bulandırıcı pislikten başka bir şey değil. Dolayısı ile Machiavelli halt etmiş.
Yönetim olarak yıllarca yaptığımız çalışmalar ile bazı kesimlerin tepkisini çektiysek de asıl olan üyelerimizin samimiyetini ve desteğini kazanmaktı. Meslektaşlarımın gördüğü baskıya rağmen dik duruş sergilemesinden gurur duyuyorum. Mimar Ali Say başkanım da 2014 seçimleri öncesi gelmişti en son. Geldiler, seçime katılım gösterip bizleri şaşırttılar. Ayaklarına sağlık.
Rakip başkan adayımız Burdur Belediyesi’nden bizim yıllardır alamadığımız oda-belediye arasında yapılacak protokol ile ilgili söz almış. Bu vesile ile güzel haberi de duyurayım. Sonunda Burdurun mimarları ve Burdur Belediyesi bir arada çalışabilecek. Umarım bu sözü mimarlara vermedik, başkan adayına verdik demezler, çok trajik ve komik olur. J
İşin tatsız kısmını bırakıp 19. dönem faaliyetlerimizden bahsedeyim. Öncelikli olarak üyelerimizin hak ve kazanımları ile ilgili çalışmalar yaptık. Bunların küçük bir kısmını kazanmayı başardık. Ama dağ gibi bir kısım duruyor. Bunun için meslektaşlarımın bir araya gelip, tek sesli olması gerekiyor. 2 yıllık süreçte her ay düzenli toplantılar yaparak istişare kültürünü odamızda diri tutmaya çalıştık. Ayrıca kamu yararı adına, uzmanlığımız gereğince tespit ettiğimiz sorunlu durumlar ile ilgili gerekli başvuruları ve bilgilendirmeleri yaptık.
19. Dönemde Neler Oldu, Kısa Bir Özet:
* Burdur Belediyesi ile meslektaşlarımızın talepleri üzerine görüşmeler yaptık.
* E-ruhsat ve E-imar sistemlerine geçilmesinin önemini belirten temaslarda bulunduk.
Isparta’yı örnek alarak önerdiğimiz sistemi Bucak belediyemiz kurdu. Bucak belediyesinin aydın siyasi ve bürokratlarını buradan kutluyorum.
Burdur İl Özel İdaresi’nde ise çalışma başlatıldı ama kısır bir döngüye girdi, sistem yürürlüğe koyulamıyor bir şekilde. “Geri kalan” belediyelerimiz ise taş devrinden kalma yöntemleri ile devam ediyorlar.
* Üyelerimizin düğün, doğum, vefaat ve bunun gibi özel günlerinde yanlarında bulunduk.
* Temaslarımız sonucu düzeltilmeyen, haksız rekabete sebep olan, hatalı uygulamaları bakanlığa bildirildi.
* Burdur Belediyesi’nce üyelerimizden, yıllardır, usulsüzce, her yıl alınan “mimar-mühendis kayıt bedeli” uyarılarımıza rağmen yine bütçeye girdi. İlk defa mahkeme yoluna başvurmak durumunda kaldık ve mahkeme kararı ile yürürlükten kalktı. Yatırılan bedeller ise üyelerimize iade edildi.
* Antalya'da gerçekleşen Tıfa Studio öğrenci atölyesine Makü öğrencilerinin katılımı için Burdur'dan otobüs kaldırıldı.
* TMMOB - İKK üzerinden yaptığımız protokol çalışmaları Burdur Belediyesi’nce, onlarca örneğin yıllardır uygulamada olmasına rağmen, mevzuata aykırı olduğu gerekçesi ile ret edildi.
* Isparta'da yapılacak olan, binalarda ısı-su-ses yalıtımı ile ilgili seminere üyelerimizin ve Makü Mimarlık öğrencilerinin katılımını sağlamak amacıyla otobüs tutuldu.
* Su taşkın riskli alanların belirlenmesi ve ruhsat ek projelerde tasarım kriterlerinin projelere uygulanması yönünde DSİ ile görüşütük. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden (Ankara) Burdur iline ait taşkın riskli alanların istenmesi hakkında yazı gönderdik. Burdur Valiliği'ne taşkın riskli alanların yapı ruhsatı düzenlenen tüm idarelerde uygulanması gereken mevzuat hakkında yazı gönderildi.
* Kuruyan göl yatağının yarattığı tehlike üzerine Valiliğe dilekçe verildi.
* 6 şubat, Kahramanmaraş Pazarcık depremi sonrası, hasar tespitinde çalışmak üzere Ramazan Faik İŞÇİ ve Nuri Selim KUTLU bölgeye giderek, 8 günü sahada olmak üzere 10 günlük çalışma yaptı.
*Üyemiz Meltem Yılmaz ÖZEV kordinatörlüğünde, yeni yapı ruhsatlarına esas olmak üzere, otopark sorunu ve çözüm önerisi çalışması hazırlandı.
Şu an çalışma belediye meclisinde. İmar komisyonunun onayı alındı, umarım önümüzdeki meclis toplantısında onaylanacak. Yeni yapı ruhsatlarını çözümsüz hale getiren büyük bir sorun ortadan kalkacak.
* Bünyesinde mimar bulundurmayan fakat tabela, kartvizit vb. yerlerde mimarlık ünvanını kullanan işletmelerle ilgili bilgilerin toplanması, gerekli uyarıların ve şikayetlerin yapılması kararı alındı.
* Şantiye şefliği yapan tüm TMMOB üyeleri için şantiye şefliği bilgilendirme toplantısı (Çevre Şehircilik, Burdur Belediyesi, İl Özel İdaresi'nin de katılımıyla) yapıldı.
* MAKÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin mezuniyetine katılım sağlandı.
Daha yazmadığım birçok faaliyette bulunduk. Bir o kadar da sonuç alamadığımız, muhattap bulamadığımız konu var. Önümüzdeki süreçte umarım ortak akıla inanan, istişareye açık muhattaplar bulabiliriz. 4 yıldır başkanlığını yaptığım Burdur Mimarlar Odası, meslektaşlarım ve şehrimiz adına, 20. dönemde de elinden geldiğince görevini yapacaktır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.
selim_kutlu@windowslive.com