Mimarlar Odası yöneticileri olarak üyelerimizin mesleki hak ve kazanımları için her türlü başvuru, talep ve teşebbüste bulunmak bizlerin asli görevidir. Bu minvalde konu özetle; TMMOB birimlerinin, Burdur Belediyesi’ne birçok defa teklif ettiği işbirliği protokolünün idarece kabul etmeyişidir. Keyifli okumalar.
YASAL DAYANAK – (sıkıcı kısmı)
Bilindiği üzere TMMOB, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarından oluşmakta olup; kamu tüzel kişiliğine sahiptir. Anayasanın 135. maddesinde tanımlanmıştır. Yani kamu hizmeti amacıyla uzmanlığı konu olan her durumda göreve çağrılabilirler.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 75. maddesinde ise; belediyelerin meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirilebileceği yazar.
4734 sayılı kanunun 48. maddesinde ise; mimarlık, mühendislik, etüt, proje denetimi ve kontrollük gibi hizmetlerin, hizmet sunucularından alınabileceği belirtilmiştir
TMMOB Kanunu'nun 2. maddesinde belirtilen odaların, 'Meslek ve menfaatleriyle ilgili işlerde resmî makamlarla işbirliği yaparak gerekli yardımlarda ve tekliflerde bulunmak, meslekle ilgili bütün mevzuatı, normları, fennî şartnameleri incelemek ve bunlar hakkındaki görüş ve düşünceleri ilgililere bildirmek' amaçlarının yaşama geçirilmesi için TMMOB birimleri ( Mimarlar Odası , İnşaat Mühendisleri Odası vb.) olarak 15 gün önce Burdur Belediyesi 'ne uzattığımız el, 2. dönemini tamamlayan değerli belediye başkanımız tarafından tekrar havada bırakıldı.
ÖRNEK UYGULAMALAR
TMMOB bünyesinde bulunan odalar, mevzuatta değişiklik yapılması sonucu ruhsat sürecinin dışında kalmıştır. Fakat sistemin çalışmadığı görülmüş ve bazı belediyeler TMMOB birimleri ile işbirliği protokolü yapmıştır. Söz konusu protokolü imzalayan, basından tespit edebildiğimiz 'ÖRNEK' belediyeler: Bolu, İzmir Büyük Şehir ve ilçeleri, Aydın Büyükşehir ve bağlı belediyeleri, İstanbul'daki CHP'li 14 belediye, Manisa'ya bağlı belediyeler, Muğla-Ortaca, Karabük-Safranbolu, Hatay-Samandağ, Balıkesir-Ayvalık, Balıkesir-Bandırma, Bitli-Tatvan, Tunceli, Afyonkarahisar-Dinar, Muğla-Milas, Muğla-Menteşe, Muğla-Ortaca, Diyarbakır-Bağlar, Denizli-Honaz, Denizli-Serinhisar, Bursa-Gemlik, Bursa-Söğüt, Kırşehir, Adana-Seyhan, Adana-Çukurova, Ankara-Safranbolu, Ankara-Fındıklı, Denizli-Babadağ, vb. onlarca belediye… Hatta Manisa-Akhisar Belediyesi E-ruhsat sürecine Mimarlar Odasını da dahil ederek verimli bir sistem kurmuştur.
Seçildiği sırada heyecan yaratan, “odacı” belediye başkanı Ali Orkun Ercengiz, konunun vehametini anlamamış, gerekli hassasiyeti göstermemiştir. Yüzlerce TMMOB üyesi ve aileleri yıllardır mağdur durumdadır. İdarece, önerilen protokolün mevzuata aykırı olduğu ileri sürülmektedir. Birçok belediyenin bu uygulamayı yıllardır yaptıklarını hatırlatmak isterim.
TMMOB ve belediye işbirliklerinin bunca örneği ve faydası görülmüşken, aksi yönde hareket etme sebepleri nedir anlamak mümkün değil. TMMOB üyelerinin sorunları bu kadar mı önemsiz. Ayrıca sistemi şeffaflaştıran, hata oranını düşüren, idareye külfet değil kolaylık sağlayan bir uygulamadır bu, daha ne diyebilirim ki.
SONUÇ
Yurt genelinde aydın ve katılımcı anlayışa sahip belediyelerin, modern bir topluma ulaşmak adına, TMMOB birimlerini desteklemeleri ve sürece katkı sağlamaları çok önemlidir. Burdur ilinde TMMOB üyelerinin beklentisi de bu yöndedir.
Bunun yanı sıra, imkânları kısıtlı şehrimizin vatandaşları olarak katkı sunmak niyetindeyiz. Kolektif, ortak akılla çalışma ve istişare kültürünün memleketimizde palazlanması; geniş tabanlı, katılımcı çalışma anlayışının oluşturulması temennimdir.
Yerel seçimler yaklaşırken, herkesin bildiği gibi yüzlerce TMMOB üyesi ve ailesini yakından ilgilendiren bu konuda, belediye başkan adaylarından konuya hassasiyet göstermelerini talep ediyorum.
Umutla kalın..
Mail: [email protected]