Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), embriyo transfer teknolojisiyle Türkiye’nin hayvancılık sektöründe fark yaratacak önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Türkiye’de embriyo üretim izni bulunan tek üniversite olan MAKÜ, bu alanda %100 yerli embriyolarla bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlıyor.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), Türkiye'de embriyo üretim izni olan ilk üniversite olarak, embriyo transfer çalışmalarını üniversite çiftliği dışında da sürdürüyor. Haziran ayında başlayan bu çalışmalar, kısa sürede meyvelerini vermeye başladı. Embriyo transferi yapılan hayvanların gebelik kontrolleri ise MAKÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri tarafından gerçekleştiriliyor.
Yaklaşık altı yıl önce kurulan ve son üç yıldır embriyo üretim kapasitesine ulaşan Genetik ve Embriyo Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETEM), yüksek genetiğe sahip ırklardan daha fazla yavru almak isteyen yetiştiricilere hizmet sunuyor. Bucak’ta bulunan Karagöz çiftliğinde embriyo transferi çalışmaları yapan MAKÜ, bölgedeki yetiştiricilere önemli bir alternatif sunuyor.
Embriyo Transferi Giderek Değer Kazanıyor
Karagöz çiftliğinde embriyo transfer çalışmalarının yürütülmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren işletme sahibi Mustafa Erdem Karagöz, “Ziraat mühendisiyim. Burası aile işletmemiz. Embriyo transfer çalışmalarına 4 ay önce başladık. Yavruların daha kaliteli olması için sürümüzün en iyi hayvanlarından embriyo transferi gerçekleştirmek istedik. İnşallah 5 ay sonra da yavrularımızı alacağız. MAKÜ Veteriner Fakültesi'nin ve özellikle de Yunus Hocamın katkılarıyla bölgede embriyo transferi giderek değer kazanıyor” dedi.
Embriyo Transferiyle Kaliteli Yavrular Elde Ediyoruz
Bucak ilçesi İncirdere köyünde yer alan Karagöz Çiftliği'nde, embriyo transferinden doğan 4 gebe hayvanın kontrolünü gerçekleştiren GETEM Müdürü Prof. Dr. Yunus Çetin, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çetin, “Haziran ayında burada embriyo transferi çalışmaları yaptık. İşletmenin iyi hayvanlarından elde ettiğimiz embriyoları alıcı ineklere transfer ettik. Şu an 4 gebe hayvanımız var; 2 inek ve 2 düve. Bu hayvanlar, embriyo transferi sonucunda safkan ve yüksek verimli yavrular doğuracak” diye konuştu.
Embriyo transferiyle elde edilen yavruların soy kayıtlarının düzenli bir şekilde tutulduğunu belirten Çetin, “Bu şekilde, embriyo transferinden doğan hayvanların gerçek soy bilgileri kayıt altına alınıyor. Tarım İl Müdürlüğü'ne bildirdiğimiz bu bilgiler, soy kayıtlarının sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlıyor” dedi.
Yerli Embriyo Transferi ile Bölge ve Ülke Ekonomisine Büyük Katkılar Sağlanacak
Rektör Dalgar: “Cumhurbaşkanımızın yükseköğretim vizyonu ve politikası olan ‘81 İle Üniversite’ projesi ile Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite modelinin, sadece yükseköğretime erişimi artırmakla kalmayıp, bölgelerin kalkınması ve gelişimine de büyük katkı sağladığını görmek hepimiz için gurur verici bir durumdur."
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, embriyo transferi çalışmalarının ülke ekonomisine sağladığı katkılara ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
"Üniversitemizin hayvancılık alanında yürüttüğü çok sayıda proje arasında, embriyo transfer teknolojisi en önemli çalışmalardan biridir. Bu kapsamda, Burdur ilindeki gönüllü çiftliklerde gerçekleştirdiğimiz embriyo transferlerinden oldukça başarılı sonuçlar elde ettik ve çalışmalarımızın takibi halen devam ediyor.
Amacımız, çiftliklerde genetik olarak üstün özelliklere ve yüksek verimliliğe sahip hayvanları çoğaltarak, sürüdeki genetik kapasitesini ve verimlilik ortalamasını yükseltmektir. Daha açık bir ifadeyle, aynı çiftlikte bulunan yüksek verimli hayvanlardan embriyo alınarak, düşük verimli hayvanlar taşıyıcı anne olarak kullanılmakta; böylece kısa sürede genetik olarak üstün ve yüksek verimli bir sürü oluşturulmaktadır.
Bu çalışmaları Tarım Bakanlığımız ile koordinasyon içinde Burdur’da yürütmekteyiz. Ayrıca, Tarım Bakanlığımızın yönlendirmesiyle bu teknolojiyi ülke genelinde yaygınlaştırma hedefimiz de bulunmaktadır. Embriyo transferinin ülke hayvancılığına en önemli katkılarından biri, Türkiye’de genellikle yurtdışından ithal edilen yüksek verimli hayvanların yerine, mevcut hayvanlarımızdan elde edilen embriyolarla bu ihtiyacın karşılanmasıdır. Uzun vadede, Burdur’da üretilen bu üstün genetik yapıya sahip hayvanların tüm Türkiye’ye satılabilir hale gelmesi hedeflenmektedir. Bu doğrultuda aldığımız sonuçlar son derece umut vericidir ve saha çalışmalarımız hızla devam etmektedir.
Ayrıca, üniversitemiz embriyo transferi konusunda ruhsat sahibi olan Türkiye’deki tek üniversite olma ayrıcalığına sahiptir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Embriyo Transfer Merkezi’nde üretilen %100 yerli embriyolar, mevzuat çerçevesinde Türkiye’nin her yerindeki çiftliklere transfer edilebilecektir. Merkezimizde üretimi tamamlanan hazır embriyoların transferine de önümüzdeki günlerde başlayacağız.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak hayvancılık alanında ihtisas üniversitesi olmanın getirdiği sorumlulukla, son 4-5 yıldır yoğun bir şekilde sürdürdüğümüz çalışmaların somut sonuçlarını ve ülkemize olan katkılarını artık alır hale geldik. Bu da bizleri son derece mutlu ediyor.
Cumhurbaşkanımızın yükseköğretim vizyonu ve politikası olan ‘81 İle Üniversite’ projesi ile bölgesel kalkınma üniversiteleri modelinin, sadece yükseköğretime erişimi artırmakla kalmayıp, bölgelerin kalkınması ve gelişimine de büyük katkı sağladığını görmek hepimiz için gurur verici bir durumdur."